Pavel Vildomec

Skáčeme jako Češi, ale ne do České Armády

14. 07. 2016 15:45:13
V době, kdy "modrá" byla dobrá nejen pro Ondřeje Hejmu, ale i pro tisíce dalších snaživých rekrutů, by dnes stejný občan v klidu prošel u vstupní prohlídky, aniž by musel šoupnout doktorovi do obálky.

Armáda zoufale hledá nové posily. Nepomáhají ani atraktivní fotky moderních zbrani, propagační videa a dokonce ani výzva bojem ošlehaného seržanta "Potřebujeme právě Tebe!" No jo, ale kde Ho vzít, když to už naštěstí nejde rozkazem.

Armáda boj o každého nového vojáka ale nevzdává. Přidává na penězích, vylepšuje podmínky, dokonce myslí i na zaměstnavatele záložáků. Zvažuje ubrat v náročnosti na zvládnutí stanoveného počtu kliků a dřepů a možná už nevadí ani ploché nohy a dioptrie. Zdravotní a zejména fyzický stav našich mladých mužů se rok od roku povážlivě zhoršuje. A protože stav mezinárodní situace a bezpečnosti ve světě má podobný vývoj, je třeba tomu přizpůsobit podmínky při náboru do Armády ČR.

Na stránkách Kariera.Army.cz na vás vyskočí výrazná upoutávka hlásající: "Ještě lepší podmínky pro aktivní občany, a jako NOVINKA - Dobrovolné vojenské cvičení." "Rychlá registrace." Nevím jak dlouho tahle armádní akce potrvá. Ale upoutávka na kuřecí prsíčka bez kosti trvala v akčním letáku v Lídlu pouze týden. A ještě lepší podmínky na poskytování úvěru pro občany nabízí banky běžně. Autor této armádní propagace má k výzvě o obraně vlasti občanům skutečně svérázný postoj.

Současná nízká nezaměstnanost náboru do Armády vůbec nepřeje. Podniky se přetahují o volné pracovníky, volní pracovníci licitují o své ceně s náboráři a na nástěnkách pracovního úřadu zjišťují, že "vona ta armáda zase tolik nesype". "A pak člověk nikdy neví kde by v té uniformě skončil a zda v té posádce čepují stejnou hladinku jako na Kovárně."

V podobné situaci je i Armáda. Na nábor vojáků mají už i prachy v rozpočtu, ale nemají ty lidi. Může to dopadnout tak, že mobilní rekrutační střediska se bude přesouvat na náměstí, kde bude probíhat hromadné sledování sportovních přenosů. Umím si představit, že přednostně budou osloveni mladí muži co nejvýše "Skáčí jako Češi" a tím projeví svojí fyzickou připravenost a silné vlastenectví ke své zemi. Tito vlastenci nebudou již muset projít přezkoušením s tělesné zdatnosti ani podstoupit pohovor s kádrovákem. Při příslibu zajištění Pivní pohotovosti od prvního dne cvičení / doporučuji dát do brožurky a na web jako další novinku / je zde velký předpoklad nárůstu nových záložáků a plnění plánu náboru.

Další prostor pro organizování náboru vidím přímo mezi účastníky vojenských klubů ve zbudovaných vojenských kempech při květnových oslavách osvobození. Například v Plzni to má vždy vysokou úroveň a je vidět, že tito vojáci to rozhodně nedělají pro prachy. Naopak je jejich koníček stojí velké peníze. Military camp perfektně funguje i se strážní službou, že by na Doupově mohli závidět. Jen si nejsem jistý, zda by je nabízené podmínky vstupu do Armády ČR přesvědčili o nutnosti vysvléknout vlastní dobové uniformy vojáků 17.Výsadkové divize US Army nebo uniformy wermachtu. Vojáci klubu Rudé armády, dislokovaní v rohu vojenského tábora a zatím ještě v menšině, by asi na nábor reagovali trochu rozpačitě. I když zde by ten příspěvek 18.000 Kč ročně mohl zabrat.

V rubrice Nejčastější dotazy před podáním žádosti o povolání do služebního poměru se uchazeči také ptají: "Mám modrou knížku, je to problém?" Odpověď zahřeje: "Modrá knížka nepředstavuje překážku pro přijetí do služebního poměru. Lékaři vojenské nemocnice je při vstupní lékařské prohlídce vždy posuzován aktuální zdravotní stav uchazeče." A to by mohlo být pro tyto uchazeče zajímavé. Roční příspěvek by jim částečně vrátit právě ty peníze, které tenkrát dali doktorovi do obálky. Prostě dobrá malá domu. Naopak, pokud vám chybí varle, máte v hlavě z mozku do břicha zavedenou hadičku, od dětství trpíte mozkovou obrnou a jste malinko pomalejší na levou stranu, tak máte smůlu. I na takové "seriózní" dotazy uchazečů vojenští lékaři trpělivě odpovídají. Jaroslav Hašek by si při čtení této rubriky přišel rozhodně na své. Alespoň však víme, že neberou hned tak každého a to je pro obranu vlasti rozhodně pozitivní.-)

Pavel Vildomec

vildomec.blog.idnes.cz

Autor: Pavel Vildomec | karma: 16.82 | přečteno: 798 ×
Poslední články autora