Pavel Vildomec

"Jó to bývala Tour de France!"

26. 07. 2017 15:15:15
Nemohu zapomenout na ty úžasné souboje Armstronga s Pantanim a později s Janem Ullrichem. To byla Tour, která cyklistické hobíky přikovala k obrazovce, že odskočit si do lednice se nemuselo vyplatit.

Kdo si letos k té lednici odskočil, tak rozhodně o moc nepřišel. Stačilo se vrátit na posledních pár kilometrů, abychom nezmeškali závěrečný spurt a jméno vítěze, zkouknout hezký holky při předávání květin na stupni vítězů a to bylo tak asi všechno. Nic, na co by se ještě léta vzpomínalo, co by nám přineslo nezapomenutelné cyklistické zážitky. Letošní Tour prostě něco chybělo.

Vítězem Tour de France se stal cyklista, který jel skoro celý závod ve žlutém triku, ale nevyhrál žádnou etapu. Chris Froom zvítězil i díky silnému týmu Sky určitě zaslouženě. Nakonec měl po projetí cíle poslední etapy nejlepší čas a to se počítá. Ale vzpomene si někdo na Frooma a letošní Tour i za pár let?

Můj názor je možná ovlivněn tím, že jsem ty "nečisté sportovce" Armstronga, Pantaniho, Ulricha a spol zažíval každý rok v přímém přenosu. Bylo nás hodně, co jsme si na dobu Tour, Gira brali dovolenou, utíkali z práce, protože to stálo zato vidět. Tihle, tenkrát ještě čistí cyklisté nám pravidelně nabízeli podívanou, že jsme doma šlapali s nimi a hned po konci etapy jsme sedli na kolo, abychom si na Lance a Jana Ullricha alespoň zahráli.

Byla to doba, která přivedla k cyklistice tisíce nových fanoušků i cyklistických hobíků. Někde tady začal ten obrovský boom, kdy jsme se postupně stali cyklistickým národem. Kdy jsme začali již přemýšlet o tom, jaký přesmykač, sedlo či slušivý dres si dopřejeme. Kdy naše vyšperkovaná kola se stěhovala z garáže do ložnice.Tohle všechno nás nakoplo především díky těmto cyklistům s příběhem, kteří nás inspirovali svým nezapomenutelným představením.

Je to ode mně asi troufalé, že tady vytahuji "zakázané" téma. Cyklisty, kteří byli za své dopingové prohřešky vygumováni ze všech cyklistických statistik. Že nostalgicky vzpomínám na dobu, kdy snad každý zobal, ale každému na to nepřišli. Sám se s tím vnitřně peru, ale neumím to nezapomenutelné období Tour z hlavy vygumovat. A snad ani nechci.

Chris Froom zvítězil v Tour de France již počtvrté. Je to jistě skvělý cyklista, což v minulých Tour i několikrát ukázal. Ale pořád se mi zdá, že tomu dnes chybí ta přidaná hodnota pro fanoušky, kterou nám dopřávali ti, které jsme obdivovali, a kteří nás později jako sportovci tolik zklamali.

Pavel Vildomec

vildomec.blog.idnes.cz

Autor: Pavel Vildomec | karma: 28.67 | přečteno: 1571 ×
Poslední články autora