Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na cyklostezce A-2 jako na dálnice D-1

"Náš zpravodaj hlásí, že na cyklostezce A2 u Modřanského nádraží v Praze se stala vážná nehoda cyklisty s bruslařem a jeho psem. V místě přistává vrtulník záchranné služby. Úsek můžete objet na pramici místního převozníka." 

Podobných hlášení se můžeme na této cyklostezce v brzké době dočkat. Víkendová jízda zde pomalu připomíná svým hustým provozem návrat dovolenkářů z letních prázdnin nebo zdivočelých motorkářů z Velké ceny v Brně na D1. 

Velmi populární cyklostezky A1 a A2 kolem Vltavy a Berounky v Praze a okolí přitáhnou s prvním jarním sluncem tisíce milovníků pohybu všeho druhu. Na cyklostezce se zde potkávají cyklisté, bruslaři, koloběžkáři, kočárkáři, skateboarďáci, hůlkaři a psovodi. V pozdních odpoledních hodinách i sportovci vracející se s celodenní rekreace v místních restauracích a bufetech, kteří se kochají střídavě pohledem na řeku a do půllitru. 

Jezdím sem rád, ta příroda dělá dobře. A ten aktivní pohyb samozřejmě také. Když se kolem vás ladně mihne odvážně oděná dívka na bruslích, tak se vám z toho poryvu větru zatočí hlava. I já bych se rád kochal, ale v tom šíleném provozu je to zcela nemožné. Jestliže ještě před pár lety jsem při jízdě na kole nepřehlédl nudistky na pravém břehu blízko Ledáren v Braníku, zaznamenal úspěšné patování na jamce č. 6 na blízkém golfovém hřišti, tak otočit v dnešním provozu hlavu je prakticky sebevražda a vrtulník na cestě. 

Můj víkendový zážitek začal tentokrát hned po pár kilometrech. Jen na poslední chvíli jsem zabrzdil před malou holčičkou na kole, kterou v protisměru tlačil tatínek před sebou za zádíčka. Holčička se naštěstí lekla a spadla na zem. Naštěstí proto, že jinak by sjela po kamenech do řeky. Reakce otce - vychovatele dětí ke sportu a samostatnosti byla typická: " Musíš dávat pozor Evičko." Jenom jsme zírali a holku utěšovali, otec zatím poučoval a vůbec se nestyděl. Potkávat zde některé bruslaře je přímo ruská ruleta. I u batolete, které dělá své první krůčky, je možné předvídat co udělá nebo kam upadne. Taková ta paní, co dostala své první brusle pod stromeček a vytáhla je konečně taky na vzduch, že jako zhubne, je přímo pohroma. Zejména když jí někdo poradí ať si to jde rovnou zkusit na A2. A když pak taková "bruslařka" balancuje před vámi jako provazolezec bez jištění, tak máte dvě možnosti. Usadit se na první občerstvovačce nebo nasednout na přívoz a pokračovat na druhém břehu. 

Jiná kapitola je peloton jezdců na bruslích oblečených do týmového outfitu. Oni to tedy umějí, to jo. Lahodné pohyby, bezchybný styl, vítr ve vlasech. Někdy se drží i za ruce a jedou jako vláček. A to pak čumíme. Nejvíc je asi baví předjíždění. Jakmile dostanou nepatrný prostor v rozestupu ukázněných jezdců před nimi, tak tam ten jejich vláček bleskově zaparkuje a přibrzdí ostatní účastníky zájezdu v obou směrech. A když se pak k takovému nečekanému frmolu přimotá nezkušený začátečník nebo dítě, tak to může hodně bolet. Samozřejmě většinou ty ukázněné.

No a pak jsou tu s námi také "Sagan, Pantani a Armstrong", kteří kolem vás prosviští na silničkách za sto papírů / tak ti mě štvou vůbec nejvíc /, že vám leknutím vypadne láhev z rámu a cítíte se tak nějak poníženě. V ten moment je třeba pevně držet řídítka, protože vzápětí se kolem vás mihne nahrbený stíhač, který jde tvrdě do pedálů, aby se udržel v háku ve vedoucí skupině. Kolem jen slyšíte zoufalé výkřiky: "Aničko pozóór, rychle na stranu!" "Táto přitáhni si toho psa!" "No viděli jste to, co to bylo za vola!"  Nakonec je to cyklostezka a oni jsou přece cyklisti. 

 ??Asi každý, kdo pravidelně jezdí "relaxovat" na A1 a A2 má z jízdy na zdejší cyklostezce svůj nezapomenutelný zážitek. Věřím, že převládají většinou ty pozitivní. I když je nás každý rok víc než vloni, tak při vzájemné ohleduplnosti to můžeme na té naší cyklostezce v klidu přežít ve zdraví a kochat se při tom pohledem na krásnou přírodu kolem.

Pavel Vildomec 

vildomec.blog.idnes.cz

 

 

 

Autor: Pavel Vildomec | úterý 17.4.2018 15:00 | karma článku: 21,82 | přečteno: 766x
  • Další články autora

Pavel Vildomec

Internacionalizace Sparty pokračuje.

Na Letnou přichází další cizinec. Fanoušci Sparty nevěřícně kroutí hlavou a internacionálně přecpaná letenská šatna vyhlíží další posilu. Bůh s vámi Karlssone!

12.12.2018 v 15:24 | Karma: 37,05 | Přečteno: 2953x | Diskuse| Sport

Pavel Vildomec

Okupace 1968 očima teenagera

Matka nás vzbudila srdcervoucím výkřikem "Děti je válka" a my jsme jí to věřili. Vylítli jsme k oknu a viděli obrovská letadla, která přelétávala nad naším barákem k Ruzyni. Začali jsme se mobilizovat.

22.8.2018 v 18:52 | Karma: 16,82 | Přečteno: 517x | Diskuse| Srpen 1968

Pavel Vildomec

"Jó to bývala Tour de France!"

Nemohu zapomenout na ty úžasné souboje Armstronga s Pantanim a později s Janem Ullrichem. To byla Tour, která cyklistické hobíky přikovala k obrazovce, že odskočit si do lednice se nemuselo vyplatit.

26.7.2017 v 15:15 | Karma: 28,67 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Sport

Pavel Vildomec

Tak si to alespoň představte

Protože jsme tenkrát slovo obrat ještě neznali a plnění plánu pětiletky se v bufetu u Kotyšanů moc nedrželo, tak nebylo kam spěchat.Nakonec, umíte si představit držkovou bez pár piv a panáků? Vánoční šichta mohla začít.

23.12.2016 v 16:58 | Karma: 18,73 | Přečteno: 1018x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Pavel Vildomec

Skáčeme jako Češi, ale ne do České Armády

V době, kdy "modrá" byla dobrá nejen pro Ondřeje Hejmu, ale i pro tisíce dalších snaživých rekrutů, by dnes stejný občan v klidu prošel u vstupní prohlídky, aniž by musel šoupnout doktorovi do obálky.

14.7.2016 v 15:45 | Karma: 17,07 | Přečteno: 798x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 982x
Chci se psaním bavit. Reagovat na události, které mě osloví. A také trochu zavzpomínat.

 

 

 

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky