Půjde trafikant do vězení?

"Jaruš skoč do trafiky pro cigára a nech tam hned načepovat do petky Vavřince a Tramínek." "Raději zajdu k Evě do květinářství, ta má prý víno přímo z Pálavy.

Svaz vinařů ČR vyrazil do protiútoku proti černému trhu. Vítají připravovanou novelu vinařského zákona a chtějí, aby stát postupoval nekompromisně proti černým distributorům s pančovaným vínem. Svaz, který zastupuje i velká vinařství, které známe z regálů, dokonce volá potom, aby falšování vína bylo trestným činem.

A tak se můžeme připravit na to, že tento rok nebudeme od vinařů poslouchat jen nářky na deštivé jaro či suché léto, na hromadné nálety špačků a zlodějů na jejich révu, ale také jak novelizovat zákon k "obrazu svému" a zatočit z nepoctivci.

Teď nevím, zda představitele Svazu myslí i na nepoctivce z vlastních řad. To se asi vinaři dozvědí na zasedání Valné hromady Svazu. Na stránkách SV ČR najdeme dokumenty k Valné hromadě. Docela zajímavé čtení.

Za pozornost stojí dokument z názvem: "Proti černému trhu chceme postupovat komplexně." Z toho zvolání až mrazí. Doufejme, že někteří vinaři se toho názvu nepolekají a nezruší svoji účast. Co kdyby na ně někdo ukázal? V dokumentu také zní úsilí bránit poctivé české a moravské vinaře. To se bude určitě líbit. Proč pořád poslouchat jen o poctivých českých ručičkách.

Zejména mě zaujala podtržená věta: "V první řadě je třeba zamezit průniku černého vína do ČR." Ono nestačí, že řešíme problém jak zamezit nekontrolovanému příchodu utečenců přes hranice, teď je tady ještě hrozba ze strany černého vína. Dále se v dokumentu autor ptá:" Proč si nikdo nedovolí v Rakousku pančovat víno a čepovat ho v pochybných výčepech jako u nás?"

Odpověď je jednoduchá. Protože nežijí na naší straně hranice. Protože rakouského vinaře ani jeho dědu nikdy nenapadlo prodat "neznalému" Vídeňákovi druháka ze svého sklepa. Generace tamních vinařů naučila své spotřebitele konzumovat kvalitní víno a také mu rozumět. Už dávno vědí, že se jim tato osvěta vyplácí. Cyklisté, co jezdí po rakouských vino-steskách, by mohli vyprávět. 

Přísnější regulace prodeje sudového vína by měla platit od ledna, tedy až po vinobraním. Vinotéky už teď varují, že zdraží. Bude to prý pro ně neskutečné papírování. A těch kontrol! Ale koho to vůbec zajímá? Jaruš a jejího partnera určitě ne. Oni si to "své víno" vždycky najdou.

"Jaruš pojď už, začíná náš oblíbený seriál Vinaři. Dneska to bude zase řachanda, celý díl je prý o Sylvánu zeleném. Toho Lojza v trafice nemá. Už se těším, jak zase budou kroutit se skleničkami a zkoumat vůně vína. Snad se tentokrát trefí. Určitě nebude chybět ani barevná harmonie vína a jídla. Něco malého bych také zobnul."

" Počkej už jdu, ještě jsem zapomněla nůžky. K tomu bílému ti vezmu ty česnekové brambůrky. Já si dám k červenému paprikové, barevně nám to bude ladit. A o tom to přece také je."

Jaruš opatrně odstřihává růžek krabicového vína. Učeně se zahledí proti světlu do nalité skleničky a hledá tu jiskru. Oba začínají válet víno na jazyku. Na obrazovce sledují všechny ty vinaře a baví se pokleslou "kulturou" z vinařského prostředí, která nedosahuje úroveň ani jejich patoku. Ve stejném čase se dívají i vinařští "svazáci" a žasnou. Jen trafikant Lojza a květinářka Eva jsou v pohodě. Vědí své.

"Jaruš, má Chong Duy ještě otevřenou večerku? Víš, že při Vinařích nám vždycky šmakuje. Nezapomeň vzít petku. Možná, že už bude mít to černé víno, tak ať také víme jek to vůbec chutná." Pavel Vildomec
vildomec.blog.idnes.cz     

 

Autor: Pavel Vildomec | pondělí 15.2.2016 10:46 | karma článku: 15,51 | přečteno: 672x
  • Další články autora

Pavel Vildomec

Okupace 1968 očima teenagera

22.8.2018 v 18:52 | Karma: 16,82

Pavel Vildomec

"Jó to bývala Tour de France!"

26.7.2017 v 15:15 | Karma: 28,67

Pavel Vildomec

Tak si to alespoň představte

23.12.2016 v 16:58 | Karma: 18,73

Pavel Vildomec

Trenér Vrba se konečně odkopal

30.6.2016 v 17:00 | Karma: 31,33

Pavel Vildomec

Nekopejte do Sparty

2.5.2016 v 16:16 | Karma: 22,67

Pavel Vildomec

Unavení trenérem Ščasným

25.4.2016 v 15:54 | Karma: 26,82

Pavel Vildomec

"Už zase smrdíš hospodou?"

6.4.2016 v 15:32 | Karma: 14,30

Pavel Vildomec

Ibisové skalní to nevydýchali

2.3.2016 v 14:59 | Karma: 10,39

Pavel Vildomec

A ptákem roku je...

26.2.2016 v 13:24 | Karma: 15,08

Pavel Vildomec

Zachutnaly mu pistácie

5.2.2016 v 13:46 | Karma: 15,31
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 982x
Chci se psaním bavit. Reagovat na události, které mě osloví. A také trochu zavzpomínat.

 

 

 

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky