Pavel Vildomec

Prezident Zeman jako kníže Metternich

10. 03. 2016 8:48:43
Kdyby to kníže Metternich tenkrát tušil, nikdy by nepřijal od cara Alexandra I. jako dar sazenice Bolševníka velkolepého. Udělá prezident Zeman a Karlovarský kraj stejnou chybu?

Prezident Zeman pokračuje na své pouti po krajích naší vlasti. Tentokrát navštívil Karlovarský kraj a jeho občany. A protože na takové výjezdní rachotě není nikdy času nazbyt, tak začal pěkně zostra. Na besedě s krajskými politiky prohlásil, že se do něj zamiloval jeden ruský investor.

Investora prý okouzlil natolik, že panu prezidentovi poslal osobní dopis, ve kterém se zavazuje, že v nejznámější obci v Čechách, beznadějně zadlužených Pramenech na Marianskolázeňsku, investuje 23 mil. korun do stáčírny minerálních vod. Tak to je hodně zamilovaný dopis. Ale Karlovarský kraj té lásce nechce dát požehnání.

Nevíme zda je to proto, že nevěsta se ani nepředstavila a nebo, že radní kraje mají již své zkušenosti z podobnými investory v krajském města. Prostě se rada kraje zašprajcla a na to není pan prezident zvyklý. A tak hned kontroval s kritickou výtkou, že tento kraj má nejvíce zchátralých památek v Česku. A rovnou vyjádřil přání, že při příští návštěvě kraje chce od radních ukázat jednu zchátralou památku, kterou opravili. Slušný pohlavek.

Ale pojďme zpět k zadluženým Pramenům, v minulosti prosperující obci s lázněmi Bad Sangerberg. Vídeňský biochemik profesor Kletzinsky si v sedmdesátých letech 19. století při rozboru místních pramenů poznamenal: "V Čechách, tak bohatých na léčivé prameny, jest ve vínku pramenů jedna perla, dosud málo doceněná, která svojí hodnotou mnohé jiné, které nádherou svého okolí oslňují svět, tyto značně převyšuje.Tím míním skromný Sangerberg u Mariánských Lázní.“

Ruský investor, který v kraji skupuje obecní pohledávky je okouzlen nejen panem prezidentem, ale také bohatými zdroji přírodních minerálních vod na Marianskolázeňsku. Jeho nabídka pomoci při řešení odlužení Pramenů je jistě záslužná, ale pro Prameny a okolí to může být další danajský dar.

Jeden takový dar už tento krásný region v minulosti obdržel. Když car Alexander I. daroval knížeti Metternichovi semena rostliny Bolševníku velkolepého, původem z Kavkazu, tak na zámku Kynžvart pravděpodobně radostí tancovali kozáčka. To ale v podzámčí ještě nikdo netušil jak tato okrasná rostlinka v budoucnu devastuje krajinu. Dnes je tento dar v naší zemi vedený jako nebezpečný invazní druh, který je schopný zničit dané území. Obyvatelé několika generací žijících na Mariánskolázeňsku by mohli o tomto moru vyprávět, v Pramenech nevyjímaje.

Ruský investor v Pramenech je jako Bolševník velkolepý. Nikdo neví co to v budoucnu udělá. Tahle země by se měla sama postarat o své zadlužené obce. Nehledat pomoc v Bruselu ani u kamarádů na východě. Kníže Metternich se již devastujících následků přijatého daru naštěstí nedožil. Karlovarští radní mají stále ještě čas, aby si také nenaběhli.

Pavel Vildomec

vildomec.blog.idnes.cz

http://www.slavkovsky-les.cz/obce-slavkovskeho-lesa/prameny/lazne-v-sangerbergu/

Autor: Pavel Vildomec | karma: 13.03 | přečteno: 414 ×
Poslední články autora