Pavel Vildomec

"Už zase smrdíš hospodou?"

6. 04. 2016 15:32:46
V plzeňské hospodě byla před zápasem nezvyklá atmosféra. Domácí v pohodě vykuřovali u piva v lokále, Hosté z Manchesteru postávali venku na chodníku a ctili protikuřácký zákon Jejího Veličenstva.

Někteří to znáte. Když jdete v odpoledních hodinách ulicemi Londýna, tak před některými hospodami potkáte na chodníku roj lidí přešlapující se sklenicí piva a cigaretou v ruce a zdá se vám to takové divné. Pro obyvatele této kulturní země je to již od roku 2007 naprostou samozřejmostí a podle živelnosti jejich chodníkových debat to vypadá, že si to dokonce užívají.

Umím si představit, že i v Británii probíhaly před schválením protikuřáckého zákona vášnivé debaty na téma "To Smoke or Not to Smoke". Ti co dnes popíjejí na chodníku svojí pintu a požitkářky vyfukují v ostrovním dešti cigaretový kouř do nebe, si asi také nedovedli představit, že by zašli po práci do své hospůdky, sedli si jako obvykle ke svému stolu, poručili si natočený Guinness a zůstali opuštění bez cigarety či doutníčku.

Když zajdu v Plzni na fotbal, tak se někdy stavím na jedno v jedné známé restauraci. Protože i my fanoušci máme před výkopem svůj warm up, jen při tom nesprintujeme mezi kuželkami. Stejně tak se to odehrálo i v roce 2013 před pohárovým zápasem s Manchesterem City. Už z dálky jsem viděl na chodníku u nás nevídaný jev. Před hospodou přešlapoval dav fanoušků City s půllitry v ruce a dobře se bavili. Nejdříve jsem nechápal proč jsou venku na chodníku, ale potom mně to došlo.

V lokále bylo na předzápasové poměry docela poloprázdno. Hosté z Manchesteru si chodili k výčepu pro pivo a ze zvyku postávali před hospodou, kde přísně dodržovali protikuřácký zákon Jejího Veličenstva. Domácí v pohodě pokuřovali u piva v lokále a chování modrobílých fandů moc nechápali. Nechápali ani fandové Citizens. Jedna fanynka se mě šeptem zeptala, jestli se tam fakt smí kouřit. Asi si myslela, že domácí štamgasti porušují zákon. Uklidnil jsem jí, že u nás je to pořád možné. Podle toho, že se s přítelem i přesto připojili k Hostům na chodníku se domnívám, že tomu stejně neuvěřila.

Jsem nekuřák, ale do hospody chodím rád, ta atmosféra má své kouzlo a natočená hladinka také. Ale těm fanouškům Citizens závidím jedno. Že když přijdou "z fotbalu" domů, tak je ta jejich hned mezi dveřmi nezpohlavkuje poznámkou: "Už zase smrdíš hospodou?"

Pavel Vildomec

vildomec.blog.idnes.cz

Autor: Pavel Vildomec | karma: 14.03 | přečteno: 823 ×
Poslední články autora