Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rosickýmu píchlo ve svalu a trenérovi Vrbovi u srdce

Pohled na padajícího Rosu nás moc zabolel. Jeho tělo nevydrželo enormní zátěž obou zápasů. Trenér Vrba přišel o svého tvůrce hry a lídra pro rozhodující zápas s Tureckem. Bylo možné tomu předejít?

Všichni, co již roky fandíme i díky Tomáši Rosickýmu Arsenálu, jsme sledovali jak náš Rosa dlouhodobě a opakovaně laboruje se zraněním a nedaří se mu návrat do sestavy. Obdivovali jsme trenéra Wengera a celý klub, s jakou péčí se o zraněného hráče stará a jak ho podporuje. V lednu konečně naskočil skoro po půl roce do zápasu proti Burnley a celý stadion ho přivítali takovým způsobem, že až mrazilo. I tehdy hráč říkal, že je naprosto zdráv.

Naše radost však trvala jen pár minut, Tomáš si přivodil další zranění a musel opustit hřiště. Bylo to hodně smutné a pro Tomáše určitě stresující. Ale Rosa stále bojoval o návrat na hřiště. Měl před sebou vidinu ME ve Francii a chtěl se rozloučit s diváky, kteří si moc přáli vidět svého Mozarta v posledním zápase v dresu Arsenalu. 

I tehdy Rosický avizoval před zápasem, že je zdráv a připraven proti Tottenhamu nastoupit. Trenér Wenger ho však na tento zápas nedal ani na lavičku. Po zápase to vysvětloval rozlobeným fanoušků tím, že ten zápas byl tak důležitý, že nechtěl riskovat výsledek. Asi už věděl své a zachoval si chladný profesionální přístup kam nostalgie a zásluhy nepatří. Vrba si mohl oddechnout, že jeho vysněný lídr přijede na sraz v relativně dobrém stavu.

Rosický se stal volným hráčem a ihned se začali rojit spekulace o jeho možných přestupech. Ale také o jeho nejistém zdravotním stavu. Na diskusních fórech se dokonce i sparťanští fandové dohadují, zda hráčův případný příchod do Sparty je ta správná volba. Agent Paska nás ujišťoval, že Rosický je vyléčený a připravený hrát. Tajuplně naznačuje velký zájem o Rosickýho služby doma i v zahraničí. Křetínský v hlavě počítá a Tvrdík bezhlavě vystřelí svojí zaručenou informaci, že když Tomáš řekne ano, tak je druhý den v Číně. 

K napsání mého článku mě vyprovokovala prohlášení Tomáše Rosického po zápase s Chorvatskem. Nemohl jsem uvěřit jeho slovům, takto ho vůbec neznám. Vždy se mi líbila jeho skromnost. Jeho hru prožívám již od působení v Dortmundu, kdy společně s Kolerem přiváděli Jižní tribunu k bodu varu. Ale proč nás chce najednou přesvědčovat o své nepostradatelnosti, proč tolik patosu. Má to Tomáš Rosický vůbec za potřebí?

Po zápase s Chorvaty nám vylíčil jak se obětoval pro tým : "Věděl jsem, že i když za to zaplatím zdravotně, musím něco udělat. Myslím, že se mi skvěle povedlo vybláznit fanoušky." Televizním divákům oznámil, ještě dřív než svému trenérovi, že na ME už dohrál. Vrba jen kroutil hlavou a já také. To samé ještě zopakoval druhý den v rozhovoru se Zdeňkem Grigerou a znovu potrhl své zásluhy: "Myslím, že jsem tomu včera strašně moc pomohl, abychom vyválčili bod." Nikdo mu jeho zásluhy nebere. Všichni víme jak je jeho přítomnost na hřišti pro spoluhráče důležitá. Ale takové sebehodnocení by si snad nedovolil ani Rooney.

Můžeme se ptát, zda je vůbec profesionální hrát přes závit a čekat kdy to rupne. Už proti Španělsku jsme viděli, že se Rosický tak od 65 minuty ztrácí. Mávnout si na střídání, když je ten lídr, musí být asi hodně těžké, zejména když ho trenér Vrba po celou dobu podržel a prezentoval ve skvělé kondici. Všichni jsme viděli, že to tak není. A pak přijde slabý odkop od vápna, na který již nezbyvá síla a vzápětí gól do naší sítě. Možná právě v závěru tohoto zápasu se rodilo Rosického zranění v utkání s Chorvaty a vyřazení z mužstva. Pokud nerespektujeme varovné signály vlastního těla, tak nám to tělo vrátí. A Rosického tělo zareagovalo nekompromisně. Nechci sahat nikomu do svědomí a být generálem po bitvě. Tam by si měl možná sáhnout sám Rosický a trenér Vrba, který tolik otálel s jeho vystřídáním v prvním zápase. Obětavost pro tým je určitě záslužná, ale měla by mít své rozumné hranice. Rosický dohrál a tím výrazně oslabil svůj tým pro rozhodující zápas s Tureckem. Trenér Vrba přišel o svého tvůrce hry a fouknul Turkům vítr do plachet. Je tento hazard opravdu na potlesk ve stoje?

Tomášovi Rosickýmu nikdy nezapomenu skvělé zážitky, které mi připravil svým fotbalovým baletem a přeji mu brzké uzdravení a návrat do velkému fotbalu. A našim klukům přeji, aby šli na ME co nejdál. Ale to asi nejsem sám.

Pavel Vildomec

Autor: Pavel Vildomec | pondělí 20.6.2016 10:37 | karma článku: 21,58 | přečteno: 967x
  • Další články autora

Pavel Vildomec

Internacionalizace Sparty pokračuje.

Na Letnou přichází další cizinec. Fanoušci Sparty nevěřícně kroutí hlavou a internacionálně přecpaná letenská šatna vyhlíží další posilu. Bůh s vámi Karlssone!

12.12.2018 v 15:24 | Karma: 37,05 | Přečteno: 2953x | Diskuse| Sport

Pavel Vildomec

Okupace 1968 očima teenagera

Matka nás vzbudila srdcervoucím výkřikem "Děti je válka" a my jsme jí to věřili. Vylítli jsme k oknu a viděli obrovská letadla, která přelétávala nad naším barákem k Ruzyni. Začali jsme se mobilizovat.

22.8.2018 v 18:52 | Karma: 16,82 | Přečteno: 517x | Diskuse| Srpen 1968

Pavel Vildomec

Na cyklostezce A-2 jako na dálnice D-1

"Náš zpravodaj hlásí, že na cyklostezce A2 u Modřanského nádraží v Praze se stala vážná nehoda cyklisty s bruslařem a jeho psem. V místě přistává vrtulník záchranné služby. Úsek můžete objet na pramici místního převozníka."

17.4.2018 v 15:00 | Karma: 21,82 | Přečteno: 766x | Diskuse| Sport

Pavel Vildomec

"Jó to bývala Tour de France!"

Nemohu zapomenout na ty úžasné souboje Armstronga s Pantanim a později s Janem Ullrichem. To byla Tour, která cyklistické hobíky přikovala k obrazovce, že odskočit si do lednice se nemuselo vyplatit.

26.7.2017 v 15:15 | Karma: 28,67 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Sport

Pavel Vildomec

Tak si to alespoň představte

Protože jsme tenkrát slovo obrat ještě neznali a plnění plánu pětiletky se v bufetu u Kotyšanů moc nedrželo, tak nebylo kam spěchat.Nakonec, umíte si představit držkovou bez pár piv a panáků? Vánoční šichta mohla začít.

23.12.2016 v 16:58 | Karma: 18,73 | Přečteno: 1018x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 982x
Chci se psaním bavit. Reagovat na události, které mě osloví. A také trochu zavzpomínat.

 

 

 

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky